Üdvözöljük a Balatonfüred és Környéke
Múzsa Művészeti Egyesület honlapján

"A mesterségbeli tudás, mintha nem is annyira a kifejezési eszközök elsajátításából következnék, mint abból, hogy a művész birtokba veszi azt a belső igazságot, amely egyszersmind sajátos nyelvre kényszeríti. Az alkotó szerelem, ennek az álomnak az eredménye. A jövő azoké akik hisznek álmaikban. Az álom irányítja minden erőfeszítésünket, s a művész a kudarcok, félsikerek, sutaságok, vagy szerencsés véletlenek sorozatán keresztül tapogatózva igyekszik megragadni, hogy majd egy szép napon végre valóságra tudja váltani. Alkotni annyi, mint formát adni sorsunknak!"

Albert Camus

"Művésznek lenni azt jelenti: nem méregetni és nem számolni:  érlelődni mint a fa, amely nem sürgeti nedveit, s nyugodtan állja a tavasz viharait, nem félve attól, hogy talán már el sem jön a nyár"


Rainer M. Rilke
Sárközi Sándor

50 éves vagyok, eredeti szakmám szerint autószerelő. Más szakmák is érdekeltek, ezért kitanultam az ív- és lánghegesztői szakmát is. A pengő érctől és az olvadt fémtől már nincs messze a kard és a tőr készítése…de mégsem így történt az indulás. Valamikor régen egy asztalosnak készülő osztálytársam vésőt köszörült és fent „borotva-élesre”. Ez nem is nehéz, gondoltam! Hát, elég sok kés bánta elégetett élét! Később próbáltam mindenféle kést készíteni, ilyen-olyan anyagból, fa vagy bakelit nyéllel…de ezek csak amolyan konyhakések voltak. Az igazi ihlet 1999. karácsonyán jött, ugyanis ajándékba kaptam egy lexikont a vágó- és szúrófegyverekről. Hát, abban nem konyhakések voltak…! Néhány eszközt, mely nem tűnt túlságosan komplikáltnak, megpróbáltam elkészíteni. Az egyszerű is komplikált lett. Nem azért, mert „fa” kezem volt, hanem mert sem jó acélom, sem fám, sem bőröm, sem sodronyom, sem rubintom-smaragdom nem volt. (Utóbbiakból ma sincs…) De nem adtam fel! A jó rugó-acél az én szakmámban elég „sűrűn előfordul”; némi mahagóni és egyéb alkalmas fa is beszerezhetővé vált; bőr, sodorni-fonni való huzal és strasszok segítségével már elkezdhettem az igazi kés- és fegyverkészítést. Kis szerénységgel elmondható, hogy ezek már nem konyhakések….de nem is készültek el olyan hamar. Némelyik elkészítése egy hónapig is eltartott, s akkor még nem volt a fegyvernek tokja! Ma már megrendelők is jelentkeznek. Nem egy szép fegyver német, osztrák és magyar magántulajdonban van – a magam, s gazdájuk nagy örömére.